Olympijské medaile v roce 2020 by mohly být částečně vyrobeny ze starých iPhonů. Tokijský organizační výbor pro olympijské a paralympijské hry oznámil, že očekává úspěch ve svém plánu vyrobit zlaté, stříbrné a bronzové medaile z recyklovaných telefonů a dalších elektronických zařízení.



Verge uvádí, že použitý elektronický odpad obsahuje více než pět milionů vyřazených telefonů. Veřejnost v Japonsku a také sportovci tuto myšlenku podporují. Obecní úřady shromažďují zhruba 47 488 tun elektronického odpadu. Toto číslo zahrnuje více než pět milionů nepoužívaných telefonů, které byly předány v obchodech NTT Docomo. Sběrné stanice byly také umístěny na poště a dalších veřejných budovách.V říjnu bylo vytěženo 93,7% zlata a 85,4% stříbra a na základě počtu zařízení, které byly již shromážděny, výbor prohlásil, že bude k dosažení cíle dostatek materiálu. Plán byl poprvé zveřejněn v létě loňského roku, ale v té době nebylo známo, zda je to možné.

Nevládní organizace, která přišla s touto myšlenkou, věděla, že existuje dostatek elektronického odpadu, ale potřebovala zorganizovat sběr. Zlato a stříbro obsažené ve vyřazené elektronice představuje 16 procent, což by mělo stačit na výrobu olympijských medailí. Medaile udělené sportovcům na olympijských hrách v roce 2012 byly vyrobeny z 9,6 kilogramu zlata, 1 210 kilogramů stříbra a 700 kilogramů mědi. V roce 2014 Japonsko získalo 143 kilogramů zlata, 1 566 kilogramů stříbra a 1 112 tun mědi z vyřazených zařízení. Společnost Apple je silným zastáncem recyklace svých produktů. V roce 2013 představila program opětovného použití a recyklace iPhonu, s opakovaně použitelnými zařízeními prodávanými na trhu s použitými výrobky a neopravitelnými zařízeními odeslanými k recyklaci.

Zdroj: 9to5mac.com