Vláda Velké Británie se snaží od konce minulého roku přesvědčit Apple, aby otevřel NFC čip, který je v iPhonech. Nyní vláda Velká Británie uvádí, že dosáhlo dohody s Applem o přístupu k NFC technologii. Velká Británie spustila aplikaci, která má úkol pomáhat občanům EU žádat o pobyt ve Velké Británii až nastane Brexit.



Tento proces vyžaduje, aby lidé vyplnili krátký formulář, pořídili si selfie a naskenovali pas pomocí NFC čipu ve svém smartphonu. Technologie NFC čipu v iPhonu však podporuje pouze formát dat NDEF, a data zakódovaná uvnitř pasů tyto standardy nesplňují. Minulý rok britský ministr vnitra Sajid Javid uvedl, že vláda pokračuje v jednání s Applem na nejvyšší úrovni. NFC World uvádí, že Apple otevře možnosti NFC čipu v iPhonech pro podporu aplikace EU Exit: ID Document Check do konce tohoto roku.

Neznamená to však, že by Apple otevřel možnosti NFC čipu pro všechny vývojáře. Je velice pravděpodobné, že je to pouze jednorázové partnerství s vládou EU a Velkou Británií. Kdyby se tato dohoda neuskutečnila, mohli by občané EU využívat aplikaci pouze na Androidu nebo všechny formuláře vyplnit ručně.