Facebook sbíral e-mailové kontakty 1,5 milionu uživatelů bez jejich vědomí nebo souhlasu. Business Insider uvádí, že Facebook začal sbírat tyto kontakty v květnu 2016, když se uživatelé nově zaregistrovali.



Facebook tyto kontakty sbíral tehdy, když uživatelé ověřili své heslo pomocí e-mailu při registraci. V některých případech, pokud uživatelé zadali své heslo, objevila se vyskakovací zpráva, která informovala, že byly importovány kontakty bez toho, aniž by uživatelé s tímto importem souhlasili. Tyto kontakty pak byly vloženy do databázových systémů Facebooku a využívány k vytvoření mapy sociálních vazeb uživatelů a informování doporučených přátel v sociální síti. Není jasné, zda byla data použita také pro reklamní účely. Společnost ve svém prohlášení pro Business Insider uvedla, že tyto e-mailové kontakty byly neúmyslně nahrány na Facebook, když uživatelé vytvořili svůj účet.

Rovněž uvedla, že před květnem 2016 nabídla možnost ověřit si uživatelský účet a zároveň dobrovolně nahrát své kontakty. Funkce však byla změněna a text informující uživatele, že jejich kontakty budou nahrány, byl odstraněn, ale základní funkce odstraněna nebyla. Facebook říká, že nemá přístup k tomuto obsahu uživatelů. „Odhadujeme, že bylo nahráno až 1,5 milionu e-mailových kontaktů lidí. Tyto kontakty nebyly s nikým sdíleny a my je odstraňujeme. Opravili jsme základní problém a zasíláme oznámení lidem, jejichž kontakty byly importovány.“