Možná očekáváte, že digitální hudba – ať už stahování nebo streamování – bude pro životní prostředí lepší než poslouchat hudbu z vinylových desek nebo na CD. Nová studie však naznačuje, že tomu tak není.



Můžete si myslet, že nárůst stahování a streamování činí poslech hudby šetrnější k životnímu prostředí. Ale když se zamyslíme nad energií používanou k poslechu hudby tímto způsobem, objeví se velmi odlišný obraz. Skladování a zpracování hudby online využívá obrovské množství zdrojů a energie – což má velký dopad na životní prostředí. Ve skutečnosti studie uvádí, že emise vznikající při digitální hudbě převyšují emise vytvořené z plastů. Samozřejmě, že studie vyvolává také určité otázky. Není jasné, zda jsou také připočítány úspory ze snížených nákladů na dopravu, balení a dalších. Navíc, naprostá výhoda digitální hudby je, že ji posloucháme mnohem víc než kdykoliv jindy. Platíme za hudbu také méně než kdy jindy – i když hudební průmysl vidí rostoucí výnosy.

Výzkum také ukazuje, že spotřebitelé byli ochotni zaplatit zhruba 4,83% průměrného týdenního platu v roce 1977. Nyní lidem stačí zaplatit 9,99 dolarů (což je něco málo přes 1% současného průměrného týdenního platu v USA) a mají neomezený přístup k téměř všem hudebním hitům, které kdy byly vydány. Mohou si je pustit na platformách jako je Spotify, Apple Music, YouTube, Pandora nebo Amazon. Vědci uvádějí, že nám neříkají, abychom přestali poslouchat hudbu, ale pouze abychom si byli více vědomi ekologických nákladů – jako když nenecháme hudbu hrát v místnosti, když jsme jinde v domácnosti.