Výzkumníci z firmy pro kybernetickou bezpečnost UpGuard zjisitili, že na veřejně přístupných cloudových serverech společnosti Amazon byly přístupné miliony dat uživatelů z Facebooku, uvádí agentura Bloomberg.



Data byla nahrána společnostmi třetích stran, které spolupracují s Facebookem. Společnost Media City Cultura Colectiva, která sídlí v Mexico City, například na serverech společnosti Amazon ukládala 540 milionů záznamů z profilu uživatele Facebooku jako například identifikační čísla, komentáře, reakce a názvy účtů. Již zaniklá aplikace s názvem At the Pool sdílela jména, hesla a e-mailové adresy 22 000 uživatelů Facebooku. Přímo z Facebooku tyto údaje neunikly, ale Facebook poskytl data třetím stranám, které je uložily nesprávně.

Po celá léta poskytuje Facebook inzerentům a partnerům rozsáhlé informace o zákaznících, a zatímco společnost od té doby omezila množství dat, které sdílí, dříve získané informace jsou stále široce dostupné. „Bezpečnostní stránce pro uchovávání dat je věnována nedostatečná péče,“ tvrdí Chris Vickery, ředitel společnosti UpGuard. Předchozí úniky dat na Facebooku umožnily získat informace od lidí a jejich přátel, což vedlo ke skandálu Cambridge Analytica. Facebook od té doby upravil své zásady ochrany osobních údajů a také pozastavil stovky aplikací a začal provádět audity, aby se ujistil, že data nejsou nesprávně zpracována.