V loňském roce byl 16letý teenager podmíněně odsouzen a byl mu uložen dohled probačního úředníka za hackerský útok na servery společnosti Apple. Stejný osud potkal letos i druhého hackera, kterému bylo pouhých 13 let.



Oba stáhli ze serverů Apple interní firemní dokumenty a podařilo se jim získat přístup na servery zaměstnanců a po delší dobu stahovali kolem 1TB zabezpečených souborů (původní zpráva uvádí, že to bylo 90 GB, ale později bylo objeveno mnohem více). Oba používali VPN a další nástroje, aby skryli lokalitu a IP adresy, ale systémy Apple také zaznamenaly sériová čísla MacBooků používaných k provedení útoků. Apple oznámil útoky FBI, která provedla vyšetřování společně s australskou federální policií. Soudy v obou případech uznaly, že útoky byly závažné.

Také se však domnívají, že existují tři polehčující faktory: oba pachatelé byli nezletilí, nezpůsobili žádnou škodu a neuvědomovali si závažnost jejich zločinů. Oba si naivně představovali, že tím, že dokážou, co umí, získají práci ve společnosti Apple. Z tohoto důvodu se oba vyhnuli trestům odnětí svobody. „Bezpečnost dat našich uživatelů považujeme za jedno z našich největších odpovědností a chceme naše zákazníky ujistit, že během tohoto incidentu nebyly ohroženy jejich osobní údaje,“ uvedl Apple.