Někteří zaměstnanci společnosti Snap mají přístup k nástrojům, které jim umožňují přistupovat k datům uživatelů aplikace Snapchat a v minulosti zneužívali tyto nástroje, uvádí Motherboard.



Podle dvou bývalých zaměstnanců, mají zaměstnanci společnosti Snap přístup k nástrojům, které jim umožňují přístup k informacím o poloze, uloženým snímkům, telefonním číslům a e-mailovým adresám uživatelů. Jeden z nástrojů, SnapLion, byl navržen tak, aby shromažďoval informace o uživatelích. Jeden z bývalých zaměstnanců uvedl, že přístup k údajům byl zneužitý již několikrát. Tento zdroj a další bývalý zaměstnanec uvedli, že zneužití bylo provedeno více osobami. Motherboard nedokázal přesně ověřit, jak došlo ke zneužití dat, nebo jaký konkrétní systém nebo proces zaměstnanci využívali k přístupu k datům uživatelů Snapchat.

Mluvčí společnosti Snap sdělil, že soukromí uživatelů je prvořadé a že se ukládá malé množství dat. Data, která jsou uložena, jsou chráněna a jsou zde opatření, aby se omezil počet zaměstnanců, kteří k nim mají přístup. „Neoprávněný přístup jakéhokoliv druhu je jasným porušením standardů společnosti a případné porušení vede k okamžitému ukončení pracovní smlouvy.“ Snap sleduje, kdo přistupuje k uživatelským datům, ale bývalí zaměstnanci říkají, že postupy protokolování nejsou dokonalé, a že před lety, SnapLion neměl nástroje na ochranu dat, které by sledovaly, co zaměstnanci dělají. Není jasné, zda zaměstnanci stále zneužívají tyto nástroje, ale vyšetřování Motherboard naznačuje, že se to stalo v minulosti.