Používání iPhonu v Číně je nyní u některých lidí vnímáno jako trapné, podle zprávy z místních novin. Momentálně se v Číně prodávají iPhony velmi špatně a vypadá to, že se situace může ještě zhoršit.



Sam Li, který pracuje ve státní telekomunikační společnosti v Pekingu přešel z Apple na Huawei z podobných důvodů. „Je to trochu trapné vytáhnout iPhone z kapsy, když všichni manažeři společnosti používají Huawei,“ uvedl. „Přejděte na Huawei! Nenávidím ty pokrytce,“ řekl zakladatel čínské společnosti. „Nyní se začíná používat technologie 5G. Huawei nabízí mnohem více špičkových technologií než Apple,“ řekl muž, který nechtěl být jmenován. Říká, že rostoucí napětí mezi oběma zeměmi znesnadní pozici společnosti Apple v zemi. V loňském roce společnost Huawei prodala 206 milionů telefonů, 105 milionů v Číně.

Pro srovnání, Apple se umístil na pátém místě v této zemi s podílem 9,1%. „Apple je přece jen luxusní značka a nakonec přece jen záleží na uživateli,“ řekl Bryan Ma, viceprezident pro výzkum klientských zařízení v IDC Asia Pacific. „Někteří se rozhodnou  americké výrobky nepoužívat, ale je tu mnoho dalších uživatelů, kterým to nevadí.“ V průběhu let vybudoval generální ředitel společnosti Apple Tim Cook v Číně dobré jméno, přičemž společnost přispívala na různé organizace, poslala finanční dar po přírodních katastrofách a investovala do místních společností, jako jsou Didi Chuxing a datová a výzkumná centra.