V poslední epizodě podcastu AppStories se šéfredaktor MacStories, Federico Viticci, posadil s šéfem softwarového inženýrství společnosti Apple, Craigem Federighim, aby projednal novinky oznámené na WWDC, včetně Project Catalyst, SwiftUI a iPadOS.



Project Catalyst usnadní vývojářům rozšíření aplikací pro iPad na Mac. V mnoha případech je přidání podpory systému macOS do aplikace pro iPad snadné, stačí otevřít Xcode a klepnout na zaškrtávací políčko, i když společnost Apple vybízí vývojáře aby aplikace optimalizovali. Federighi věří, že Project Catalyst umožní mnoha vývojářům přinést své aplikace pro iPad do Macu.

Federighi vyjádřil nadšení z Project Catalyst, když poznamenal, že viděl mnoho aplikací, které vypadají fantasticky na iPadu a bylo by zajímavé je vidět také na Macu. S macOS Catalina a Xcode 11, je to nyní možné. Twitter je jednou z několika společností, které plánuje rozšířit své aplikace na Mac.

Co se týče nového rámce SwiftUI, který umožňuje vývojářům používat snadno srozumitelný deklarativní kód pro vytvoření plnohodnotných uživatelských rozhraní, Federighi uvedl, že je to nástroj, který je expresivní a interaktivní a díky kterému mohou vývojáři vytvořit lepší aplikace. Pokud jde o novou platformu iPadOS, Federighi uvedl, že iPad se v průběhu let stal opravdu odlišným od telefonu, a proto si zasloužil svůj operační systém. „Když pracuji na iPadu, nemám pocit, že pracuji na velkém telefonu… nebo na Macu. Mám pocit, že pracuji na iPadu. Proto si zasluhuje mít vlastní operační systém.“ Federighi také zmínil nově přidanou podporu pro externí úložiště, jako jsou USB disky a SD karty. „Jsem fanouškem AirDropu, ale chápu, že pro fotografy je také důležitá možnost importovat fotografie přímo do aplikace jako je Lightroom.“