Apple na WWDC představil novou aplikaci Najít, která je k dispozici skoro ve všech platformách. Najít nahradí aplikace Najít přátele a Najít iPhone. V dnešním článku si ukážeme, jak tuto aplikaci používat.



Najít má užitečnou funkci, která vám umožní vyhledat ztracená zařízení, i když nejsou připojena k WiFi nebo k mobilní síti, a to pomocí Bluetooth. Váš ztracený iPhone, iPad nebo Mac budou moci komunikovat přes Bluetooth s jakýmkoliv blízkým zařízením Apple. Aplikace používá šifrovací systém, který zabraňuje lidem v jeho zneužívání pro účely sledování, což činí vaši osobní polohu nedostupnou pro jiné lidi. Funkce vyžaduje, aby uživatelé měli alespoň dvě zařízení Apple. Jak uvádí Apple, každé zařízení vydává neustále se měnící veřejný klíč, který zařízení Apple používají k šifrování a odesílání dat o oznámení polohy.

Tato umístění mohou dešifrovat pouze jiná zařízení Apple, která vlastníte (a která jsou propojena s vaším Apple ID a chráněna dvoufázovým ověřováním). Protože pouze vaše vlastní zařízení mohou dešifrovat signál polohy, který je odeslán ze ztraceného zařízení, nikdo, ani Apple, ho nemůže zachytit a vyhledat vás ani vaše zařízení. Apple říká, že aplikace používá jen nepatrné množství dat, které jsou na stávající síti provozovány, takže nemá žádný vliv na životnost baterií, používání dat ani soukromí. Aplikace Najít je k dispozici v iOS 13, iPadOS a macOS Catalina, právě teď si beta verzi mohou nainstalovat pouze vývojáři.