Apple a výrobní partner Foxconn se přiznali k náboru příliš velkého počtu dočasných zaměstnanců v jedné z největších továren na základě zprávy neziskové advokátní skupiny, která upozorňuje na tvrdé pracovní podmínky (přes Bloomberg).



China Labor Watch (CLW), která vyšetřuje podmínky v továrnách v zemi, zveřejnila svou zprávu v neděli a obviňuje obě společnosti z porušení několika čínských zákonů práce. CLW uvedla, že tajní vyšetřovatelé pracovali v čínské továrně Foxconn v Čeng-čou a zjistili, že dočasní zaměstnanci, známí jako „expediční pracovníci“, tvořili v srpnu asi 50 procent zaměstnanců, které společnost zaměstnala klasicky před vydáním nových iPhonů. Čínské právo umožňuje maximálně 10 procent. „Naše nedávná zjištění o pracovních podmínkách v Zhengzhou ve Foxconnu upozorňují na několik problémů, které porušují vlastní kodex společnosti Apple. Apple má odpovědnost a schopnost podstatně zlepšovat pracovní podmínky ve svém dodavatelském řetězci, což se neděje.“ 

Apple ve svém prohlášení uvedl, že prošetřil procento dočasných pracovníků a zjistil, že překročil standardy, a uvedl, že spolupracuje s Foxconn na okamžitém vyřešení problému. Dále uvedl, že zjistil, že stážisté pracovali přesčas v noci, což je v rozporu s firemní politikou, ale problém vyřešil. Společnost uvedla, že stážisté dobrovolně pracovali přesčas a byli náležitě odměněni. Přes toto přiznání Apple vyvrátil obvinění z prodlení a odmítl komentovat, zda tento stav představoval porušení čínského pracovního práva. Foxconn chybu také připustil a uvedl, že problémy budou brzy vyřešeny. Podle zprávy CLW je v továrně Zhengzhou sestaveno kolem 12 000 telefonů iPhone za směnu.