Specifikace USB4 pro novou verzi USB dnes zveřejnilo fórum USB Implementers Forum [ PDF ], které nám poskytuje podrobnosti o tom, co lze očekávat od příští generace architektury USB.



USB 4 je hlavní aktualizace, která „doplňuje a staví“ na současných architekturách USB 3.2 2×2 (USB-C) a USB 2.0. Podle USB-IF je architektura USB4 založena na Thunderboltu, zdvojnásobuje maximální šířku pásma USB a umožňuje více simultánních datových a zobrazovacích protokolů. 

USB-IF nastínil klíčové specifikace architektury USB4, jako jsou rychlosti 40Gb / s (dvojnásobek současné rychlosti 20Gb / s) a zpětná kompatibilita s USB 3.2 a Thunderbolt 3.

  • Dvoupruhový provoz pomocí existujících kabelů USB typu C a až 40Gbps přes certifikované kabely 40Gbps
  • Více datových a zobrazovacích protokolů, které efektivně sdílejí maximální agregovanou šířku pásma
  • Zpětná kompatibilita s USB 3.2, USB 2.0 a Thunderbolt 3

USB 4 bude používat stejný konektor USB-C jako USB 3, což znamená, že výrobci nebudou muset do svých zařízení zavádět nové porty pro USB 4. 

Nejnovější Mac společnosti Apple nabízejí podporu pro USB-C a Thunderbolt 3, což znamená, že většina uživatelů Mac již při používání kabelů a zařízení Thunderbolt 3 zažívá rychlosti USB 4, ale USB 4 způsobí, že styl Thunderbolt bude novým výchozím nastavením a sníží se náklady na zařízení které používají tyto rychlejší přenosové rychlosti. 

USB Power Delivery bude vyžadováno u zařízení postavených USB 4, což také znamená, že můžeme očekávat vyšší výkonové nabíječky s více porty USB 4. 

Přestože je specifikace USB4 kompletní, bude ještě nějaký čas, než můžeme očekávat, že uvidíme zařízení, která využívají výhody USB4. Po dokončení nové specifikace obvykle trvá, než vyjdou nové produkty na nové výrobky, takže to bude pozdě do roku 2020 nebo později, než začneme vidět zařízení USB 4.