Útoky typu phishing, které cílily na uživatele macOS se letos více než zdvojnásobily. V první polovině letošního roku bezpečnostní společnost zjistila přibližně 1,6 milionu phishingových útoků.



Tyto útoky se pokoušely oklamat lidi, aby použili své přihlašovací údaje Apple ID pro přihlášení na falešný web Apple. Kaspersky říká, že jeho čísla odrážejí pouze útoky na Mac, kde je nainstalován vlastní bezpečnostní software – mnohé z nich jsou v různých společnostech, což naznačuje, že skutečný celkový počet pokusů o phishingový útok je mnohem vyšší. „V roce 2015 jsme začali sbírat podrobné statistiky o phishingových hrozbách, které cílí na uživatele macOS. Data, která byla shromážděna za poslední čtyři roky, naznačují, že počet phishingových útoků na uživatele macOS rozhodně roste a poměrně rychle. Zatímco v roce 2015 jsme zaznamenali celkem 852 293 útoků, v roce 2016 tento počet vzrostl o 86% na více než 1,5 milionu a v roce 2017 se zvýšil na 4 miliony.“

„V roce 2018 počet útoků nadále rostl a překročil hranici 7,3 milionu. A pouze v první polovině roku 2019 bylo spácháno 5 932 195 útoků, což znamená, že počet útoků může do konce roku překročit 16 milionů.“ Pro útočníka je obtížné nainstalovat virus v systému macOS, takže velká většina škodlivého softwaru – škodlivých aplikací – cílených na tento operační systém je adware. Tyto falešné aplikace například zobrazují reklamy z reklamních sítí hackerů namísto běžných reklam zobrazovaných na navštívených webech. Mohou také změnit domovskou stránku prohlížeče a výchozí vyhledávač. Abyste se chránili před malwarem, instalujte pouze aplikace z Mac App Store nebo ze známých webových stránek důvěryhodného vývojáře.