Apple se připravuje na zpoždění spuštění telefonů iPhone 2020, u nichž se očekává, že budou vybaveny technologií 5G, podle zdrojů se znalostí plánů společnosti Apple, které hovořily s japonským zpravodajským serverem Nikkei.



Apple údajně vedl interní diskuse o možnosti oddálit vydání „o měsíce“ kvůli obavám z toho, jak dobře by iPhone prodával za současné situace, a zdroje dodavatelského řetězce se také domnívají, že „praktické překážky“ by mohly posunut datum vydání, které bylo naplánováno na září.

„Kromě omezení dodavatelského řetězce se Apple obává, že současná situace by významně snížila chuť spotřebitelů k upgradu jejich telefonů, což by mohlo vést k pomalému příjmu prvního iPhonu s 5G ,“ uvedl zdroj s přímou znalostí diskuse. „Potřebují první ‌5G iPhone ‌, aby byly hitem.“

Apple monitoruje ohniska koronaviru ve Spojených státech a v Evropě a posuzuje, zda má být zpoždění. Konečným rozhodnutím by mohlo být učiněno nejpozději kolem května, přičemž Apple možná čeká na dokončení harmonogramu zahájení, dokud nebudou zrušeny omezení pohybu vycházející z aktuální situace.

Nikkei říká, že technický vývoj sestavení iPhonu by do roku 2020 byl ovlivněn cestovními omezeními do Spojených států, Číny a jinde. Společnost Apple měla spolupracovat s dodavateli na vývoji „konkrétnějšího prototypu“ pro nové telefony iPhone na začátku března, ale musela odložit spolupráci až do konce měsíce, než bylo vše znovu odloženo. Dodavatelé se domnívají, že vzhledem k tomu, kde je Apple ve strojírenském procesu, se blíží možnost zpoždění.

V tuto chvíli dodavatelé nebyli upozorněni na možnou změnu výrobního procesu a Apple naléhá na mnoho z nich, aby nahradili čas ztracený kvůli nedávným výpadkům. „Ještě se nevzdáváme,“ řekl jeden ze zdrojů, který mluvil s Nikkeim. „Děláme, co můžeme, abychom problém vyřešili.

Diskuse Applu jsou údajně v rané fázi a zahájení zpoždění ještě není „mimo aktuální možnosti“. V horším případě by však ‌iPhone‌ s 5G mohl být odložen do roku 2021.

Říká se, že Apple pracuje na čtyřech nových modelech ‌iPhoneu pro rok 2020, které budou k dispozici za různé ceny. Očekává se, že všechny modely budou mít schopnosti 5G a čipy A14, a modely vyšší třídy budou vybaveny novými systémy 3D kamer, jako je LiDAR Scanner, v nových modelech iPad Pro.