Společnost Apple i nadále připouští problémy po celém světě poté, co přiznala snížení výkonu telefonů iPhone se špatnou baterií. Minulý měsíc Francie uložila společnosti Apple pokutu 25 milionů EUR (28 milionů USD) za funkce správy baterií, ale zdá se, že některé vlády uvažují jinak. V Brazílii se soudci rozhodli, že Apple nědělá nic špatné, když omezuje výkon zařízení z důvodu stavu baterie.



Jak hlásil Tilt, brazilský institut pro ochranu spotřebitele (IDEC) obdržel přibližně 350 zpráv od spotřebitelů, kteří měli problémy s výkonem svých telefonů iPhone. Přesto ministerstvo spravedlnosti věc zamítlo, protože se domnívalo, že Apple již přijal nezbytná opatření k řešení tohoto případu.

Brazilský institut pro politiku a právo v oblasti informačních technologií (IBDI) požadoval, aby Apple zaplatil za morální škody 98 000 M $ (212 M $), ale případ byl soudem zamítnut. V reakci na to IBDI uvedl, že brazilské soudy často připouštějí pochybení společností vůči spotřebitelům, zatímco v jiných zemích jsou sankce přísné.

Brazilský soudce João Egmon uvedl, že „Apple neplánoval žádné zastarávání“. Obhajoval společnost s tím, že Apple to udělal, aby zachoval uživatelský dojem, který by byl poškozen neočekávanými výpadky v důsledku nesprávné funkce baterie. Stejně jako v jiných zemích nabízí Apple omezenou časovou slevu na výměnu baterie iPhone v Brazílii.

I když se může zdát zvláštní vidět vládu bránící společnost, stojí za zmínku, že Apple stále vyrábí některé modely iPhone ve Foxconn továrnách v Brazílii. Není tak těžké si myslet, že brání Apple kvůli místním pracovním místům, které tam společnost poskytuje.

V Brazílii stále existují instituty a lidé, kteří kvůli problému s baterií žalují Apple, ale vzhledem k nejnovějším soudním pozicím je perspektiva negativní.