Evropská unie vyzvala Netflix, YouTube a další streamovací služby, aby zvážily dočasné snížení kvality streamování ve snaze zmírnit tlak na širokopásmové sítě kontinentu, protože desítky milionů lidí začnou pracovat z domova uprostřed pandemie koronavirusu (jak píše Financial Times ).



EU uvedla, že by streamovací platformy by měly zvážit nabídnutí pouze programování ve standardním rozlišení, nikoli ve vysokém rozlišení, zatímco jednotliví uživatelé by měli věnovat pozornost jejich spotřebě dat.

Thierry Breton, evropský komisař odpovědný za digitální politiku, uvedl, že streamovací platformy a telekomunikační společnosti mají „společnou odpovědnost za přijetí opatření k zajištění hladkého fungování internetu“.

Mluvčí Netflix odpověděl na zprávu a uznal potenciální problém, ale poukázal na stávající nástroje, které již poskytuje poskytovatelům internetových služeb, které jim umožňují ukládat knihovnu blíže k zákazníkům, čímž se uvolňuje část zátěže páteře internetu.

„Komisař Breton správně zdůrazňuje, že je důležité zajistit, aby v této kritické době internet fungoval hladce,“ uvedl mluvčí společnosti. „Zaměřili jsme se na efektivitu sítě již řadu let, včetně poskytování naší otevřené služby připojení telekomunikačním společnostem zdarma.“

Technologie „adaptivního streamování“ společnosti Netflix také upravila rozlišení videa podle dostupné šířky pásma v domácí nebo místní oblasti.

YouTube to odmítlo komentovat.

Podle FT vzrůstají obavy, že domácí širokopásmová připojení, která byla navržena tak, aby zvládla pouze večerní nárůsty provozu, možná nebudou schopna zvládnout dlouhé dny dospělých, kteří se účastní videokonferencí a dětí, které se účastní online lekcí nebo se přihlásí ke hraní her nebo sledování filmů.

Zákony EU o neutralitě sítě zakazují omezování zábavních služeb, ale několik vedoucích pracovníků v oblasti telekomunikací z celého kontinentu navrhlo, aby byl možný systém spolupráce na zajištění systému.

Itálie, jedna ze zemí, které jsou touto pandemií nejvíce zasaženy, zaznamenala trojnásobný nárůst videokonferencí, ale to muselo konkurovat streamování a hraní her – kombinace, která vedla k 75% nárůstu domácího širokopásmového provozu a mobilních sítí v rámci víkend.

Mezitím španělský telekomunikační průmysl vydal varování, které naléhá na spotřebitele, aby přidělili své využívání internetu tím, že streamují a stahují více mimo špičku. Vyzvala také lidi, aby zvážili použití pevných linek pro hlasové hovory.

V úterý britské mobilní sítě utrpěly závažné výpadky poté, co počet hlasových hovorů vzrostl o 30 procent a přetížil systém, takže stovky tisíc zákazníků nemohly spojovat hovory s lidmi v jiných mobilních sítích.

Ve středu povolila Federální komunikační komise USA (FCC) společnostem Verizon, T-Mobile a US Cellular dočasně používat další spektrum k uspokojení zvýšené poptávky po širokopásmovém připojení.