Řetězové e-maily získaný společností The Verge ukazují, že Tim Cook osobně pracoval na tom, aby Apple byl od čínského tarifu co nejvíce ovlivněn. E-maily byly získány na základě požadavku zákona o svobodě informací.



Dotčené e-maily pocházejí z minulého léta, kdy Apple pracoval na získání celních výjimek pro různé součástky Macu Pro dovážené z Číny. E-maily ukazují, že Cook a jeho zaměstnanci hovořili vícekrát s americkým obchodním zástupcem Robertem Lighthizerem a jeho kanceláří.

Zaměstnanci Cook a Lighthizer zůstali v kontaktu v návaznosti na schůzku, přičemž alespoň jeden další hovor se konal 5. srpna ve 4:30. Velká část burzy je redigována jako citlivé obchodní informace, ale je pravděpodobné, že byl projednán obchodní dopad tarifů, přičemž jeden pracovník společnosti Apple řekl zaměstnanci USTR: „cokoli, co lze udělat na front-endu, by bylo nesmírně ovlivněno.“

Společnost Apple do značné míry uspěla ve svých žádostech o osvobození od cla. U částí Mac Pro bylo vyhověno mnoha požadavkům Applu. Apple se také vyhnul tarifům na telefonech iPhone, iPad a MacBook. Nejnověji byly 15% sazby na Apple Watch zrušeny na základě žádostí Apple o výjimku.

Úzké zapojení Cooka do vyjednávání o celách nemusí být nutně překvapivé. Více zpráv podrobně popisuje úzký vztah výkonného ředitele společnosti Apple s prezidentem Trumpem, včetně skutečnosti, že se Trump Administration dokonce obrátí na Cooka, aby mu poradil v určitých ekonomických záležitostech.