Apple se tento týden setkal s malým vítězstvím na Floridě, federální soud vyhodnotil případ, který tvrdí, že společnost úmyslně ukončila FaceTime pro uživatele starších modelů iPhone. Žaloba konkrétně uvádí, že Apple ukončil FaceTime „, aby se zabránilo nákladným přenosovým službám“.



Již v roce 2017 byl Apple v Kalifornii zasažen soudní žalobou, v níž tvrdil, že úmyslně ukončí FaceTime pro uživatele starších iPhonů a iPadů. Podobné soudní řízení se objevilo minulý rok v srpnu na Floridě a znovu obviněný Apple z ukončení FaceTime na zařízeních se systémem iOS 6 a starších.

A v únoru se Apple dohodl na urovnání sporu v Kalifornii. Mezitím však federální soud na Floridě dnes rozhodl, že tvrzení „jsou předčasná a musí být zamítnuta,“ píše Bloomberg Law. Takže i když Apple souhlasil s tím, že bude urovnán soud v Kalifornii, tak nyní není na Floridě rozhodnuto.

Soudy na Floridě i v Kalifornii se soustředily na myšlenku, že Apple způsobil, že FaceTime byl pro lidi používající zařízení na iOS 6 k ničemu, především proto, aby se nemuseli platit stále vysoké náklady na data.

Když byl FaceTime spuštěn, byly k propojení iPhonu použity dvě technologie. První používal standard peer-to-peer pro přímý přenos zvuku a videa mezi uživateli. Druhý použil „přenosovou metodu“, při přenosu dat mezi uživateli spoléhal na servery třetích stran od firmy Akami.

V roce 2012, ale byl Apple shledán vinným z porušování patentů vlastněných VirnetX s technologií peer-to-peer, což nutí společnost přejít na metodu přenosu pro všechna volání a data FaceTime.

Tyto změny přiměly Apple, aby prozkoumal způsoby, jak snížit náklady na FaceTime, což vedlo k vývoji nového standardu typu peer-to-peer, který neporušuje patenty VirnetX. Nová technologie představená s iOS 7, ale podle soudního procesu tvrdila, že Apple si uvědomil, to že může lidi přinutit upgradovat na iOS 7 nebo ukončit FaceTime na iOS 6 tím, že způsobí platnost dřívější vypršení důležitého digitálního certifikátu.