Společnost Apple v březnu aktualizovala MacBook Air a ‌iPad Pro‌. Nový iPad Pro se má stát více jako náhrada za počítač. Porovnáme proto oba nové stroje, abychom zjistili, jak se měří a který z nich by mohl být lepší nákup v závislosti na uživatelské potřeby.



Srovnáváme základní model 12,9″ ‌iPad Pro‌ a základní model 13″ MacBook Air‌. iPad Pro‌ obsahuje čip A12Z s 8-jádrovým procesorem a GPU, 6 GB RAM a 128 GB úložiště. Cena začíná na 22.990 Kč, ale není tam žádná klávesnice a klávesnice je jednoznačným požadavkem pro použití ‌iPad Pro‌ místo tradičního notebooku. Klávesnice Folio stojí 5.890 Kč, samozřejmě můžete použít i levnější bluetooth klávesnici, ale to nedává s novým iPadem Pro smysl.

Základní 13″ „MacBook Air“ je vybaven 2-jádrovým procesorem Core i3 iGHz a procesorem Intel Iris Plus Graphics, 256 GB úložiště a 8 GB RAM. I to je cena začínající na 29.990 Kč, a nevyžaduje žádné další nákupy, i když si často stojí připlatit navíc za upgrade procesoru a RAM, pokud si to můžete dovolit.

Pokud jde o hrubý výkon, srovnání skóre Geekbench, ‌iPad Pro‌ vyjde lépe a v širokém rozpětí. Jednojádrové skóre pro čip i3 v ‌MacBook Air‌ je obvykle kolem 1070, zatímco skóre pro vícejádrové je kolem 2100.

Nicméně výsledky iPad Pro jsou přibližně 1 100, pokud jde o výkon jednoho jádra, a mnohem působivější výkon vícejádrového výkonu se skóre blížícími se 4670. Při prvotním výkonu vám ‌iPad Pro‌ nabídne více operací, ale v případě omezení operačního systému stojí za zvážení.

macOS a iPadOS jsou neuvěřitelně odlišné systémy, přičemž ‌iPadOS‌ je trochu omezenější, pokud jde o multitasking a připojování periferií. ‌MacBook Air‌ má dva porty USB-C, zatímco ‌iPad Pro‌ má pouze jeden. ‌iPad Pro‌ podporuje displeje 4K a 5K, zatímco nový ‌MacBook Air‌ funguje s displeji 4K, 5K a 6K, ale ‌iPad Pro‌ funguje také s Apple Pencil, zatímco ‌MacBook Air‌ nepodporuje Apple Pencil.

Obě tato zařízení jsou navržena pro potřebu a tvorbu obsahu, ale nejsou ideální pro některé z nejnáročnějších systémových úkolů, jako je 3D vykreslování nebo editace videa. Obecně jsou však obě zařízení schopny provádět stejné druhy základních úkolů – procházení webu, kódování, odesílání e-mailů, psaní dokumentů, hraní her atd., Ale ‌iPad Pro‌ bude lepší pro hraní her a má funkce. MacBooku Air‌ chybí, například nastavení duální kamery a skener LiDAR.

Vzhledem k tomu, že iPad Pro má rychlejší procesor, je lepší, když chcete dělat věci, jako je editace videa, nahrávat hudbu, upravovat fotografie a další. Je tichý, rychlý a rozhodně má výhodu nad „MacBook Air“ pro úkoly náročné na systém. Pokud jde o výdrž baterie, obě zařízení nabízejí 10 až 11 hodin, ale co se týče konektivity, ‌iPad Pro‌ nabízí jak WiFi 6, tak i mobilní možnost, užitečné pro práci kdekoli.

Pokud jde o design, obě zařízení jsou přenosná a snadno se dají vzít kamkoli, ale je zde také spousta rozdílů. Máte tradiční formu notebooku s vestavěným trackpadem a klávesnicí v ‌MacBooku Air‌, ale ‌iPad Pro‌ nabízí zážitek na dotek. Můžete samozřejmě přidat klávesnici, ale stále je to velmi odlišné používání.

Někdo starší a pracující s faktorem typu notebooku, může mít těžší okamžiky přizpůsobit se dotykovému zážitku ‌iPad Pro, zatímco někdo, kdo pracuje především na iPhonu nebo jiné dotykovém zařízením, se bude přizpůsobovat rychleji.

S podporou trackpadu a myši přidanou do ‌iPadOS‌ 13.4 je používání iPadu spíš jako používání notebooku Mac a více než kdykoli předtím, ale zážitek z trackpadu zatím není tak dobrý jako vestavěný trackpad na Macu. Není to tak jednoduché použití, alespoň ještě ne nyní. To by se mohlo změnit, když Apple ukáže světu svou magic klávesnici.

iPad Pro‌ i ‌MacBook Air‌ jsou stroje schopné snadno zvládnout každodenní úkoly, ale ‌iPad Pro‌ vyhrává z hlediska sady funkcí a výkonu, zatímco ‌MacBook Air‌ vyhrává pro snadné použití v situacích s více úkoly. Je snadné říci, že ‌iPad Pro‌ je lepší, protože je schopnější, ale stále ještě není schopen nahradit funkčnost, kterou můžete získat, za „MacBook Air“.

Volba mezi ‌iPad Pro‌ a ‌MacBook Air‌ jako hlavním strojem pro práci a domácí použití přijde na pracovní návyky, preference, softwarové požadavky a pracovní postup každého jednotlivce. Multitaskingové velké pracovní zatížení, které vyžaduje použití více aplikací najednou, se do ‌iPad‌ nepřeloží, ale úloha, která vyžaduje více zaměření na jednu aplikaci, jako je psaní nebo kódování, může na ‌iPad‌ fungovat dobře.