Apple a Google dnes poskytují veřejným zdravotním úřadům po celém světě nové zdroje, které jim pomáhají vytvářet aplikace oznámení o expozici COVID-19, včetně ukázkových uživatelských rozhraní a ukázkového kódu pro iOS a Android.



Systém iOS 13.5 zahrne do nabídky Nastavení > Zdraví > Protokolování expozice COVID-19 novou nabídku, která uvádí, kolik aplikací aplikace veřejného zdraví uživatel používá, kromě toho, kolikrát byl zkontrolován protokol expozice uživatele za posledních 14 dní.

Pokud je uživatel potenciálně vystaven COVID-19, obdrží od aplikace úřadu veřejného zdraví push notifikaci.

Pokud se uživatel chystá nahlásit pozitivní diagnózu COVID-19, může se aplikace zobrazit takto:

Společnosti Apple a Google dnes také sdílely seznam požadavků, které musí všichni vývojáři aplikací, kteří používají své rozhraní API pro oznámení o expozici, dodržovat:

  • Aplikace musí být vytvořeny vládním úřadem veřejného zdraví nebo pro ně a mohou být použity pouze pro úsilí reakce COVID-19.
  • Aby aplikace mohla používat rozhraní API, musí aplikace vyžadovat souhlas uživatelů.
  • Aplikace musí před sdílením pozitivního výsledku testu s úřadem veřejného zdraví vyžadovat souhlas uživatelů.
  • Aplikace by měly shromažďovat pouze minimální množství potřebných dat a mohou je použít pouze pro úsilí reakce COVID-19. Všechna další použití uživatelských dat, včetně cílení reklamy, nejsou povoleny.
  • Aplikace mají zakázáno požadovat povolení přístupu k určovacím službám.
  • Používání API bude omezeno na jednu aplikaci pro každou zemi, aby se podpořilo vysoké adopce uživatelů a zabránilo roztříštěnosti. Pokud se země rozhodla pro regionální nebo státní přístup, jsou Apple a Google připraveny tyto úřady podporovat.

Minulý týden Apple vydal třetí beta verzi systému iOS 13.5 s kódem potřebným pro spouštění aplikací vytvořených pomocí rozhraní Exposure Notifications API a v polovině května pokračuje ve zveřejňování aktualizace softwaru. Apple také vydal první beta Xcode 11.5 s novou verzí iOS SDK obsahující API.

Apple a Google uvedly, že jejich API je jen jednou součástí širšího úsilí, které úřady veřejného zdravotnictví vyvíjejí na celém světě, aby pomohly omezit pandemii, včetně testování, tradičního sledování kontaktů a omezení.