Pokud zvažujete nákup iPhonu a rozhodujete se mezi iPhonem SE a iPhonem 11. Tak ano, v případě, že srovnáváte výkon hardwaru GPU a referenční hodnoty procesoru, životnosti baterie, úložiště. Může se zdát iPhone SE za lákavou cenu jako jasný výherce v podobě iPhonu SE.



Jak dobrá je hodnota, to je opravdu? Možná několik grafů objasní vše. Pokud vezmeme metriky výkonu a vydělíme jí základní počáteční cenou za každý nový iPhone, který si můžete koupit, můžeme získat míru výkonu např. na 1000 Kč.

iPhone SE má však pouze jeden objektiv na focení a to ten širokoúhlý. Ano, jedná se téměř o ten nejzábavnější objektiv (pro Stories na Instagram a Facebook) i u iPhonů 11, 11 Pro a 11 Pro Max. Ovšem to pouze za dobrých světelných podmínek. iPhone máte stále při ruce a fotíte i v noci, občas si chcete udělat hezkou večerní fotku města nebo vyhlídky.

Co tento objektiv iPhonu SE (ne)dokáže nahradit je fyzika optiky i s lepším hardwarem s přepočtem financí ve srovnání s iPhonem 11. Jednoduše, takhle vypadá stejná noční fotografie z iPhonu SE a iPhonu 11.

Kompromisy s fotoaparáty jsou opravdu klíčovým problémem, který je třeba zvážit. Protože, dříve nebo později si večerní fotku budete chtít pořídit a pak si vzpomenete „sakra, proč jste si nekoupili ten iPhone s lepším fotoaparát“.

Samozřejmě se jedná pouze o noční fotografii. Menší světelnost, více šumu ve fotkách, pouze 1080p z přední selfie kamery, horší zvuk ve videu, nižší kontrast 4K videa při 60 snímcích za vteřinu. Rovněž se to týká i menší přirozenosti portrétního režimu.