Společnost Apple plánuje vydat několik nových produktů s mini-LED displejem. Mini-LED displeje přinesou spoustu výhod a my si v dnešním článku ukážeme co můžeme očekávat od této technologie.



Co je technologie Mini-LED?

LCD displeje používají LED diody, které osvětlují displej. Mini-LED displeje, jak název napovídá, mají diody, které jsou menší než 0,2 mm. MacBooky v současné době používají LED diody ve spodní části, zatímco nový Pro Display XDR používá více LED diod, přesněji 576. Mini-LED displej bude vypadat podobně jako Pro Display XDR, ale s více LED diodami. Společnost Apple ve skutečnosti zkoumá mini-LED displeje, které používají 10 000 LED diod.

Jaké výhody nabídne technologie Mini-LED?

Mini-LED displeje nabídnou jasnější, bohatší barvy a lepší kontrast. Analytik Ming-Chi Kuo také řekl, že přechod na mini-LED displeje umožní tenčí a lehčí produkty. LED diody jsou mnohem energeticky účinnější než diody používané v LCD displeji.

Mini-LED vs. Micro-LED vs. OLED

Přestože jsou názvy podobné, mezi micro-LED a mini-LED displeji jsou značné rozdíly. Mini-LED má mnoho dalších LED diod pro více stmívacích zón, zatímco micro-LED obsahuje pixely, které lze každý samostatně rozsvítit. Technologie OLED nabízí rovnoměrnější osvětlení bez zapojených skupin pixelů, ale micro-LED je považována za lepší než OLED, protože může nabídnout vyšší úroveň jasu a neexistují žádné problémy, které mohou vést k vypálení obrazovky nebo ztráty jasu. Micro-LED je budoucí technologie, na kterou se můžeme těšit, ale mini-LED je technologie, na kterou je Apple připraven přejít již velmi brzy.