Dříve nezveřejněný nástroj umožňuje orgánům činným v trestním řízení zachytit přístupový kód iPhone, když jej majitel použije k odemknutí svého telefonu. To se provádí tajnou instalací škodlivého softwaru do zařízení před jeho předáním podezřelému.



Věděli jsme, že GrayKey může pomoci uhádnout kód zařízení, ale poprvé slyšíme o této další možnosti, která je zjevně k dispozici alespoň rok. Pomocí GrayKey lze uhádnout kód za dvě hodiny, ale šestimístné heslo může někdy trvat i déle než tři dny. Delší přístupové kódy používající kombinaci písmen, číslic a symbolů nelze uhádnout vůbec. Software s názvem Hide UI, vytvořený společností Grayshift, může uhádnout přístupový kód, když je zadán do telefonu, podle dvou lidí činných v trestním řízení.

Stačí nainstalovat skrytý software a poté zabavené zařízení vrátit zpět do rukou podezřelého, uvedli lidé, kteří jsou se systémem seznámeni. Policie může například sdělit podezřelému, že může zavolat právníkovi. Jakmile to podezřelý udělá, i když opět zamkne svůj iPhone, Hide UI uloží přístupový kód do textového souboru, který může být extrahován při příštím připojení telefonu k zařízení GrayKey. Policie pak může pomocí přístupového kódu odemknout telefon a extrahovat všechna data v něm uložená.