Americký prezident Donald Trump vydal nařízení, díky kterému si američtí uživatelé nebudou moci nastainstalovat aplikaci WeChat a TikTok. Nařízení vstoupí v platnost od neděle 20. září.



Úředníci z ministerstva obchodu uvedli, že podnikli bezprecedentní krok k zákazu aplikací kvůli rizikům, která představují jejich postupy sběru dat a čínské vlastnictví. ByteDance a Tencent Holdings, opakovaně popírali, že by data používali ke špionáži. „Přijali jsme významná opatření k boji proti shromažďování osobních údajů amerických občanů a současně prosazujeme naše národní hodnoty,“ řekl ministr obchodu Wilbur Ross.
ByteDance již nějakou dobu vážně jedná s americkou společností cloud computing Oracle a navrhla dohodu o vytvoření nové společnosti s názvem „TikTok Global“, která by měla vyřešit tyto problémy. Zda se nakonec dohoda uskuteční zatím ovšem není jasné. Společnosti Apple i Google budou muset odstranit aplikace z App Store a Google Play v USA. Úředníci z ministerstva obchodu také uvedli, že se nebude snažit přimět lidi ve Spojených státech, aby aplikace odstranili nebo je přestali používat, ale zakáže další aktualizace nebo nová stahování.