iPadOS 14 v beta verzi testuji již měsíce na svém hlavním iPadu. Blíží se uvedení jeho ostré verze mezi běžné uživatele a čím dál častěji dostávám otázky na to jaký je. Parafrázoval bych to klasickým „Máme radost Vincente?“ A upřímná odpověď je, že nevím.



iPadOS 14 je skvělý systém. Už teď je stabilnější než předchozí verze, má nové funkce a minimálně některé jdou směrem, který je důležitý pro práci. Ne, opravdu se neumím nadchnout z nových emoji, předělaných zpráv nebo widgetů. To mi může udělat radost na iPhonu, ale od iPadu já čekám práci. A zde vzniká moje rozpolcenost.

Dobrá zpráva je, že některé inovace jsou super. Předělaný design u Fotek, Souborů a dalších aplikací mi vyhovuje a zvyšuje efektivitu. Nové UI mi vyhovuje a nechybí i důležité drobnosti jako možnost vybrat si emailového klienta, kterého chcete používat jako přednastavenou volbu.

Bohužel, když srovnám inovaci ve verzi 14 s tím, o kolik se posunuly verze 10, 11, 12 a 13, tak mám neodbytný pocit, že Apple letos u iPadu polevil ve snaze udělat z něj „lepší počítač“. Když k tomu přidáte letošní totální ignoranci češtiny u všech novinek, zbude z toho trochu hořkosti na jazyku. Nové možnosti Apple pencil jsou BOŽÍ, ale nepodporují češtinu, takže jsou vlastně skoro k ničemu. A takových situací je víc.