Společnosti Sony Music Entertainment, Universal Music a Warner podaly návrh na předběžné opatření proti společnosti Apple za schválení tří hudebních aplikací v ruském App Store, které porušují autorská práva, uvádí TorrentFreak.



Roman Lukyanov, generální ředitel Semenov & Pevzner, místní advokátní kanceláře se specializací na ochranu autorských práv a zastupování značek, řekl společnosti Kommersant, že návrh na předběžná opatření proti třem aplikacím byly podány 1. října 2020, přičemž za žalovanou byla uvedena společnost Apple. Návrhy byly podány u moskevského městského soudu. Jedna z dotyčných aplikací, PewPee: Music Player, je podobná aplikaci Spotify, uživatelé se zaregistrují pro přístup do katalogu hudby, poslech skladeb a stahování skladeb pro poslech offline.

Není jasné, odkud PewPee získává hudbu. Podle kontroly zdrojového kódu TorrentFreak však aplikace ve skutečnosti distribuuje soubory MP3. Další aplikace, hudební přehrávač iMus, umožňuje uživatelům přehrávat hudební skladby z YouTube. iMus je 104. nejoblíbenější aplikací v kategorii „Hudba“. Třetí aplikace s názvem Music Downloader & Player nabízí uživatelům podobnou službu, můžete přehrávat hudbu z YouTube a stahovat je pro poslech offline. Stížnosti se řídí novým zákonem, který v Rusku vstoupil v platnost minulý týden a jehož cílem je rychlé odstranění aplikací umožňujících pirátství z obchodů s mobilními aplikacemi.