Minulý měsíc Apple představil iPhone 12 jako nástupce populárního iPhone 11 s novým hranatým designem, čipem A14 Bionic, OLED displejem a podporou pro příslušenství MagSafe.



Jako zařízení, které je cenově dostupnější, ale vybavenější než levný iPhone SE nebo iPhone XR, bude pravděpodobně u uživatelů velmi oblíbený. V dnešním článku se podíváme na srovnání iPhone 12 vs. iPhone 11.

Design a barvy

iPhone 12‌ má nový čtvercový design. Oba iPhony používají na okrajích hliník a vzadu jediný kus leštěného skla. Design obou zařízení je ve skutečnosti docela podobný, ale hrany iPhonu 12‌ jsou ploché‌. ‌iPhone 12‌ vypadá moderněji a může se lépe držet v ruce. iPhone 12‌ je také o 0,9 mm tenčí a o 32 gramů lehčí než ‌iPhone 11‌. Oba jsou k dispozici v bílé, černé, zelené a (PRODUCT) RED, ale každý je také k dispozici v některých speciálních barvách. ‌iPhone 11‌ je k dispozici také ve žluté nebo fialové barvě, zatímco ‌iPhone 12‌ je k dispozici v modré barvě.

Displej

Displej ‌iPhone 12 je výrazně vylepšen. Nejnovější model má ve srovnání s LCD Liquid Retina HD displejem ‌OLED Super Retina XDR displej. OLED displej nabízí téměř dvojnásobek špičkového jasu‌, výrazně vyšší kontrast a skutečnou černou, HDR pro bohatší barvy a systémovou správu barev pro špičkovou přesnost barev. Ve srovnání s předchozím modelem má také zmenšené rámečky. Díky posunutí displeje dále k okrajům je zařízení o něco menší. ‌iPhone 12‌ má také silnější přední sklo. Vylepšení displeje ‌jsou jedním z hlavních důvodů, proč si pořídit novější model.

A13 vs A14

Apple říká, že A14 je nejrychlejší čip ve smartphonu. Očekává se, že ‌iPhone 12‌ bude o 18,4% rychlejší v jednojádrovém skóre a o 17,6% rychlejší ve vícejádrovém skóre než ‌iPhone 11‌. iPhone 12 je vybaven 16jádrovým Neural Engine, což má za následek 80% zvýšení výkonu. ‌iPhone 11‌ ovšem zůstává velmi výkonným zařízením, který je schopen plynule plnit všechny každodenní úkoly.

Podpora 5G 

iPhone 12‌ obsahuje podporu sub-6Ghz, stejně jako rychlejší mmWave ve Spojených státech. 5G přinese rychlejší stahování a nahrávání, kvalitnější streamování videa, lepší hraní her a další. ‌iPhone 12‌ také obsahuje nový režim Smart Data, který prodlužuje životnost baterie. iPhone 11‌ má běžné připojení 4G LTE, které je v chytrých telefonech k dispozici již mnoho let. Navzdory svým výhodám stojí to za to, pouze pokud máte vhodný tarif a nacházíte se v oblasti s 5G pokrytím.

Fotoaparáty a software

Fotoaparáty ‌obou zařízení jsou podobné. Oba mají zadní duální 12MP kamerový systém s ultra širokým a širokoúhlým objektivem. Ultraširoké objektivy mají stejné clony, zatímco širokoúhlý objektiv ‌iPhone 12‌ má o něco větší clonu (f / 1,6), která nabízí lepší citlivost při slabém osvětlení. Oba také mají stejnou 12MP f/2.2 přední kameru. Funkce, jako je noční režim, Deep Fusion a optická stabilizace obrazu, jsou stejné, ale ‌iPhone 12‌ podporuje ještě noční režim a Deep Fusion v předním fotoaparátu.

Baterie a nabíjení

Oba iPhony mají výdrž baterie, která umožňuje až 17 hodin přehrávání videa a pomocí 20W napájecího adaptéru je lze nabít až na 50 procent za pouhých 30 minut. Apple říká, že ‌iPhone 12‌ může dosáhnout až 11 hodin přehrávání streamovaného videa, namísto deseti hodin u iPhone 11‌, ale zdá se, že oba modely budou fungovat podobně, pokud jde o výdrž baterie. IPhone 12‌ však nabízí podporu pro příslušenství MagSafe.