Byl objeven malware speciálně přizpůsobený pro Macy s čipy M1, což naznačuje, že autoři malwaru začali přizpůsobovat tento škodlivý software pro novou generaci Maců s těmito čipy.



Výzkumník Patrick Wardle nyní zveřejnil zprávu citovanou společností Wired, která podrobně vysvětluje, jak se malware začal přizpůsobovat čipu ‌M1‌. Wardle objevil první známý malware ve formě rozšíření Safari. Škodlivý software s názvem „GoSearch22“ je známým členem adwaru „Pirrit“ a poprvé byl objeven na konci prosince. Pirrit je nejstarší a nejaktivnější adware pro macOS a je známo, že se neustále mění ve snaze vyhnout se detekci, takže není překvapením, že se již začal přizpůsobovat pro čip ‌M1‌.

GoSearch22 se prezentuje jako legitimní rozšíření prohlížeče Safari, ale shromažďuje uživatelská data a zobrazuje velké množství reklam, jako jsou bannery a vyskakovací okna, včetně těch, které odkazují na škodlivé webové stránky a šíří více malwaru. Wardle poznamenává, že jelikož malware pro čip M1‌ je stále v rané fázi, antivirové skenery jej nedetekují tak snadno. Výzkumníci z bezpečnostní společnosti Red Canary uvedli, že byly nalezeny i jiné typy malwaru pro čipy M1, a i když tento malware se nezdá být neobvyklý nebo zvlášť nebezpečný, jejich vznik by mělo být varování, že je pravděpodobné, že jich přijde ještě více.