Společnost Apple včera vydala první beta verzi iOS 14.5 a iPadOS 14.5 vývojářům a zatímco nový software obsahuje novou funkci ochrany soukromí, stojí za zmínku i několik dalších změn.



Odblokování iPhonu pomocí Apple Watch

iOS 14.5 a watchOS 7.4 usnadňuje odemykání iPhonu, když máte roušku. K dispozici je nová funkce, která umožňuje odemknout iPhone pomocí Apple Watch. To znamená, že při odblokování ‌iPhonu‌ nemusíte sundat roušku ani zadávat přístupový kód, pokud je tato funkce povolena. 

Funkce Dual-SIM a 5G

Funkce Dual-SIM na ‌iPhone 12‌ umožňuje používat dvě čísla na jednom ‌iPhonu‌, což je užitečné pro cestování nebo pro samostatná čísla do práce a domů. Před iOS 14.5 byl režim Dual-SIM omezen na LTE ve všech zemích kromě Číny, ale iOS 14.5 umožňuje používat 5G síť na obou linkách.

AirPlay 2 pro Fitness+

iOS 14.5, iPadOS 14.5 a watchOS 7.4 přináší podporu AirPlay 2 pro Apple Fitness+ a umožňují předplatitelům služby přehrávat cvičení na kompatibilní chytré televizi nebo set-top boxu s podporou AirPlay 2. Cvičení lze pomocí této funkce zobrazovat na větší obrazovce, ale zbývající doba cvičení, spálené kalorie a další se na televizoru nezobrazí‌.

Rozšířená podpora konzolí

S iOS a iPadOS 14.5 můžete nyní používat nejnovější konzole PlayStation 5 DualSense a Xbox Series X s ‌iPhonem‌ a ‌iPad‌em.

Podpora sdílení Apple Card

Kód v aktualizaci iOS 14.5 naznačuje, že Apple přidá novou funkci, která umožní více lidem používat stejnou Apple Card, což členům rodiny umožní sdílet jednu kartu. Majitel ‌Apple Card bude moci pozvat členy rodiny, přičemž výdaje lze prohlížet v aplikaci Wallet. Držitelé účtu budou moci nastavit limity výdajů, aby kartu mohli používat všichni členové rodiny, včetně dětí. Ačkoli je kód v aktualizaci, funkce zatím není aktivní.

Tísňová volání Siri

Podle Rene Ritchieho obsahuje iOS 14.5 funkci, která umožňuje Siri zavolat pohotovostní služby pomocí příkazu „Hey Siri‌, call emergency“. Zdá se, že to funguje i v dřívějších verzích iOS, takže se může jednat o změnu na straně serveru.

Aplikace Podcasty

V aplikaci Podcasty byly provedeny některé drobné designové změny. Podcasty v sekci „Pořady“ jsou nyní viditelněji uvedeny s popisy epizod a snadnějším přístupem k tlačítku „Pokračovat“. Karta Hledat také umožňuje procházet různými kategoriemi a najít, co hledáte.

Připomínky

V aplikaci Připomínky je k dispozici možnost seřadit seznamy podle data vytvoření, priority nebo názvu a navíc je zde možnost vytisknout seznam Připomínek, což je funkce, kterou uživatelé již nějakou dobu požadovali.

News

V aplikaci News je k dispozici nová karta Hledat a sekce News+ byla přepracována s novou kartou „Pro vás“ a snadnějšího přístupu na kartu Procházet.

Nastavení nouzových upozornění

Pokud přejdete do Nastavení > Oznámení a přejdete úplně dolů na Nouzová upozornění, můžete nyní klepnutím na toto nastavení deaktivovat funkci „Vždy doručit“, která způsobí, že nouzová upozornění nebudou přehrávat zvuk, když je ztlumena hlasitost/vyzvánění. 

Úvodní obrazovka na iPadu

Na ‌iPad‌u se nyní zobrazuje úvodní obrazovka s logem Apple v horizontální orientaci, pokud je váš ‌iPad‌ takto umístěn.

Hledání emoji

Nyní můžete vyhledat konkrétní emoji v iPadOS 14.5 podobně jako na iPhonu.