Někteří uživatelé hlásí nadměrné využití SSD disku pro zápis a čtení dat na Macech s M1, prvním čipem společnosti Apple založeným na architektuře ARM. Problém by mohl nakonec ovlivnit životnost interního SSD disku.



Někteří profesionální uživatelé nových MacBooků s čipem M1 zaznamenávají extrémně vysoký zápis na disk během relativně krátké doby. Někteří uživatelé zaznamenali přibližně 10–13% maximální hodnoty TBW. Vzhledem k tomu, že SSD disky jsou založeny na čipech, mají všechny předem stanovenou životnost na základě toho, jak moc se používají pro zápis a čtení dat. Čím více zapisujete data na SSD, tím rychleji se projeví jeho opotřebení, jako pomalost nebo dokonce poškození dat.

Vzhledem k tomu, že interní úložiště je připájeno k logické desce, uživatelé budou muset vyměnit celý Mac, pokud budou mít poškozený disk. Při běžném používání to může trvat až 10 let, než se projeví opotřebení, ale díky této chybě se životnost interního SSD disku může snížit až na dva roky. Důvody tohoto problému bohužel stále nejsou známy. Může to být buď čipem M1, který neustále používá interní úložiště pro výměnu paměti, nebo jen další chyba v systému macOS Big Sur.