Soudce v severní Kalifornii dnes zamítl hromadnou žalobu, která obvinila Apple z nezákonného a úmyslného zaznamování důvěrné komunikace se Siri bez souhlasu uživatele.



Hromadná žaloba byla poprvé podána v srpnu 2019 poté, co vyšlo najevo, že Apple zaměstnal několik lidí, aby poslouchali a vyhodnotili některé anonymizované komunikace se Siri‌ pro účely vylepšení produktu. Tito zaměstnanci řekli, že zaslechli důvěrné lékařské podrobnosti a další soukromé informace z aktivací Siri, a někteří vyjádřili obavy, že uživatelé nebyli o záznamech dostatečně informováni. Jak uvedl Bloomberg, americký okresní soudce Jeffrey White uvedl, že žalobci neposkytli dostatek podrobností o údajných nahrávkách, které Apple shromáždil.

Žalobci jsou povinni prokázat, že utrpěli újmu konkrétním způsobem, který není založen na domněnkách. Ačkoli byl návrh společnosti Apple na zamítnutí žaloby povolen, soudce umožňuje spotřebitelům zapojeným do soudního sporu upravit a doplnit zprávu do 20 dnů, takže konečné rozhodnutí ještě není jasné. V návaznosti na hromadnou žalobu a další negativní zpětnou vazbu od veřejnosti společnost Apple dočasně pozastavila a přepracovala svůj program a v systému iOS 13.2 přidala možnost mazat historii Siri‌ a odhlásit se ze sdílení zvukových záznamů.