Společnost Razer v listopadu vydala notebook Razer Book 13, který je zaměřený spíše na produktivitu než na hraní. Jelikož je v mnoha ohledech podobný Macům s čipy M1, které společnost Apple také vydala v listopadu, porovnáme jej s MacBookem Pro s čipem M1‌.



Jak název napovídá, Razer Book 13 je 13,4palcový notebook s tenkými rámečky a 60Hz matným displejem. Velikost je podobná 13,3palcovému MacBooku Pro s čipem ‌M1‌, ale je o něco menší kvůli zmenšené velikosti rámečku. 

Razer Book 13 má díky tenkým bočním rámečkům trochu větší displej než 13palcový MacBook Pro. V horní části je pouze silnější rámeček pro umístění fotoaparátu. Zprávy naznačují, že Apple pracuje na novém 14,1palcovém MacBooku Pro, který by mohl mít také menší rámeček.

Displej se výrazně liší od displeje MacBooku Pro, protože Razer Book používá matný povrch. Lesklý displej MacBooku Pro samozřejmě vypadá fantasticky, ale na ostrém slunci může být hůře čitelný.

Oba mají podobné klávesnice, ale i zde existují určité rozdíly. MacBook Pro má Touch Bar, na který si někteří lidé nikdy nezvykli, zatímco Razer Book má RGB podsvícené klávesy.

MacBook Pro má mřížky reproduktorů na každé straně klávesnice, haptický trackpad, který se používá lépe než trackpad na Razer Booku. Otvory pro proudění vzduchu na Razer Booku jsou na spodní straně, takže při použití na pohovce může hrozit přehřátí. MacBook Pro nemá ventilátory umístěné ve spodní části, takže proudění vzduchu nic nebrání, ať už ho vezmete kamkoliv. Razer Book 13 je vybaven dvěma porty Thunderbolt 4 / USB-C, 3,5 mm zvukovým konektorem, portem USB-A, portem HDMI 2.0 a slotem pro microSD. MacBook Pro má dva porty Thunderbolt 4 / USB-C a 3,5 mm zvukový konektor.

Pokud jde o výkon, čip ‌M1‌ vyhrává nad čipy Intel 11. generace, které Razer používá. V testu Geekbench získal MacBook Pro ‌jednojádrové skóre 1734 a 7531 vícejádrové skóre. Razer Book získal jednojádrové skóre 1355 a vícejádrové skóre 5290. 

Výkon Razer Booku není v žádném případě špatný a jedná se o velmi schopné zařízení, které bude vynikat v každodenních úkolech, ale MacBook Pro ‌je lepší v náročnějších úkolech, jako je úprava videa nebo fotografií.

MacBook Pro má také lepší výdrž baterie. Apple říká, že vydrží až 20 hodin, Razer Book vydrží až devět hodin. MacBook Pro ‌má systém macOS Big Sur a Razer Book 13 běží na systému Windows, a ekosystém je pravděpodobně důležitý při výběru mezi těmito stroji. Ti, kteří mají ekosystém Apple, se pravděpodobně rozhodnou pro MacBook Pro, zatímco ti, kteří spoléhají na Windows, by dali přednost Razer Book 13.