Tento týden společnost Adobe vydala aktualizaci aplikace Photoshop s podporou pro Macy s čipy M1. V rozhovoru pro Computerworld propagoval produktový manažer společnosti Mark Dahm tuto aktualizaci.



Uvedl, že aplikace Photoshop běží o 50% rychleji na MacBooku s čipy M1 ve srovnání s loňským MacBookem s čipem Intel. V rozhovoru Dahm uvedl, že výkon má nejvyšší prioritu. Photoshop je k dispozici více než 30 let a prožil přechod z čipů Power PC na čipy Intel v roce 2005/2006, takže když Apple oznámil přechod na své vlastní čipy, společnost začala ihned pracovat na aktualizaci. „Za prvé, výkon je pro naše profesionální zákazníky nejdůležitější, proto jsme uvažovali, jak dlouho může trvat, než vyrovnáme roky ladění výkonu, které zajistily plynulý provoz vykreslování a dalších funkcí Photoshopu.“ Apple povzbuzuje všechny vývojáře, aby vydali aktualizace svých aplikací s podporou pro čipy M1.

Dokud se aplikace neaktualizují, běží na Macech s čipy M1 pomocí emulátoru Rosetta 2. Naštěstí aplikace Photoshop běžela spolehlivě a rychle hned první den, aniž by vyžadovala významné změny. A mnoho funkcí běželo stejně rychle nebo dokonce rychleji než v předchozích systémech, takže tyto dřívější otázky týkající se výkonu byly vyřešeny docela uspokojivě. Při testování společnost Adobe zjistila, že Photoshop na MacBooku ‌s čipy M1‌ běží o 50% rychleji ve srovnání s MacBookem s čipy Intel s podobnými konfiguracemi. I přes výrazný skok ve výkonu Dahm uvedl, že je to jen začátek. Do budoucna má společnost v plánu ještě zvýšit výkon a zlepšit funkce v aplikaci.