Dnes, 24. března 2021, uplynulo 20 let od vydání Mac OS X a tento operační systém prošel během posledních dvou desetiletí mnoha změnami, ale právě Mac OS X přeměnila Apple v jednu z nejúspěšnějších společností na světě.



Mac OS X byl představen v lednu 2000 na Macworld Expo. Steve Jobs v té době uvedl, že Mac OS X potěší spotřebitele svou jednoduchostí a ohromí profesionály svou silou. Rovněž uvedl, že se jedná nejdůležitější software od původního operačního systému Macintosh z roku 1984. Mac OS X Aqua obsahovala nyní známý Dock pro snadný přístup k aplikacím a dokumentům a navíc zahrnoval Finder pro správu souborů. A samozřejmě byla Aqua nejznámější pro svůj ikonický vzhled, který zahrnoval průsvitné rolovací lišty a tlačítka.

Mezi další funkce patří pokročilá správa napájení, která umožňuje okamžité probuzení iBooků a PowerBooků, dynamická správa paměti a Quartz 2D pro ohromující grafiku a širší podporu písem. Mac OS X Aqua obsahoval QuickTime 5, iMovie 2, iTunes a AppleWorks (v té době produktivní software Apple). Nový software, který byl postaven na jádru operačního systému „Darwin“, podporoval mnoho stávajících aplikací pro Mac OS, ale vývojáři museli své aplikace vyladit, takže jej Apple představil 12 měsíců dopředu.

Při spuštění stál Mac OS X 129 dolarů a jeho vydání bylo v době, kdy byly aktualizace placené. Aktualizace pro Mac byly v průběhu času levnější a nakonec od roku 2013 jsou k dispozici zdarma. Mac OS X zdaleka nebyl dokonalý a měl několik zásadních problémů se stabilitou. Apple proto jen o šest měsíců později vydal Mac OS X 10.1 Puma. V roce 2012 Apple vydal Mac OS X Mountain Lion, který představil minimalističtější design, a který doprovázel iOS 7, o kterém je známo, že je jednou z největších aktualizací operačního systému pro iPhone.

Společnost Apple představila v roce 2013 další významnou změnu názvu vydáním Mac OS X Mavericks, první verze Mac OS X, která nebyla pojmenována po velké kočce. Poslední významná změna přišla v roce 2016, kdy Apple ukončil Mac OS X a představil macOS 10.12 Sierra, přičemž název macOS měl lépe odpovídat iOS.

macOS Big Sur přinesl největší změnu designu od dob Mac OS X a vylepšil vše od zakřivení rohů oken až po barvy a návrhy ikon doků. Apple jej navrhl tak, aby byl svěží a známý současně, včetně méně rušivých pruhů nabídek, průsvitnějšího doku, jednotného tvaru kruhu pro ikony aplikací a zcela přepracovaného zvukového systému.