Mozilla vydala Firefox 87 pro Mac, Windows a Linux a představila novou funkci s názvem SmartBlock. Od roku 2015 Firefox obsahuje integrovanou funkci blokování obsahu, která automaticky blokuje načítání skriptů, obrázků a dalšího obsahu třetích stran.



Mozilla si uvědomuje, že tato funkce někdy blokuje legitimní prvky webových stránek, což může způsobit jejich nefunkčnost. Cílem SmartBlock je poskytnout řešení tohoto problému, aniž by došlo k narušení soukromí uživatelů. Z blogu společnosti: „Při vytváření této mimořádně silné ochrany soukromí jsme řešili zásadní problém: zavedení funkce, která přímo blokuje sledovače na webu, ale neblokuje věci, které jsou nezbytné pro správné fungování některých webů.“

„To může mít za následek, že se obrázky nebudou zobrazovat, funkce nebudou fungovat nebo se vůbec nebude načítat celá stránka. Abychom to omezili, Firefox 87 nyní zavádí novou funkci ochrany osobních údajů, kterou nazýváme SmartBlock. SmartBlock inteligentně opravuje webové stránky, které jsou narušeny naší ochranou proti sledování, aniž by byla ohrožena ochrana uživatelů.“ Funkce je integrována do Firefoxu, takže prohlížeč nenačte žádný obsah třetích stran ze sledovačů, což znamená, že nemohou takto sledovat uživatele.