Instagram dnes oznámil několik nových nástrojů a změn přicházejících na platformu s cílem chránit teenagery. Mezi změnami bude i to, že teenageři nebudou moci zasílat a přijímat DM (uživatelé mladší 18 let) od některých uživatelů.



Instagram uvedl, že uzavřel partnerství s The Child Mind Institute a neziskovou organizací ConnectSafely a publikoval nového průvodce pro rodiče, který radí rodičům a teenagerům jak používat platformu správně a bezpečně. Dále bude společnost pracovat s odborníky v Argentině, Brazílii, Indii, Indonésii, Japonsku, Mexiku a Singapuru. Smluvní podmínky Instagramu vyžadují, aby všichni uživatelé měli alespoň 13 let, ačkoli někteří mohou lhát o svém datu narození. V boji proti tomu Instagram žádá některé nové uživatele o formu ověření věku a nyní bude Instagram obsahovat funkce odpovídající věku.

Jednou z nejvýznamnějších nových funkcí bude omezená interakce mezi dospělými a teenagery, kteří se navzájem nesledují. Jak vysvětluje Instagram, pokud se dospělý pokusí zaslat DM teenagerovi, který ho nesleduje, zobrazí se mu výzva: „Tuto zprávu nemůžete odeslat, pokud vás uživatel nesleduje.“ Instagram navíc pro teenagery přidá nové upozornění, které se zobrazí při zasílání zpráv dospělému, kterého sledují. Bezpečnostní upozornění upozorní teenagery, když s nimi dospělý, který se chová podezřele, komunikuje. Například pokud dospělý posílá velké množství žádostí o přátelství nebo zprávu lidem mladším 18 let, Instagram upozorní teenagera a zobrazí se mu možnost ukončit konverzaci nebo je zablokovat, nahlásit nebo omezit obsah.