Microsoft v loňském roce musel zrušit svoji práci na vydání herní aplikace xCloud pro iOS kvůli pokynům App Store. Nyní soukromé e-maily od Microsoftu odhalily, že se společnost pokusila vyjednávat s Apple, aby mohla přinést hry exkluzivní pro Xbox na iPhone a iPad.



Soukromé e-maily, které viděla společnost The Verge, uvádí, že Microsoft se skutečně různými způsoby snažil přinést své hry do App Store. Společnost začala testovat xCloud pro iOS v únoru 2020, ale aplikace byla ukončena v srpnu 2020 poté, co Apple uvedl, že služba nebude povolena v App Store. xCloud streamuje hry, které běží na serverech Microsoftu, takže je uživatelé mohou hrát na jakémkoli zařízení. Apple však říká, že aplikace, které fungují takovým způsobem jsou zakázány a povoluje streamování her pouze v případě, že jsou vydány jako samostatné aplikace.

E-maily mezi vedoucí obchodního rozvoje Lori Wrightovou a několika členy týmu App Store ukazují, že Microsoft vyjádřil obavy ohledně toho, jak by bylo vydávání her jako samostatných aplikací nepraktické nejen kvůli technickým problémům, ale také proto, že by to bylo špatné pro zákazníky. Microsoft navrhl vydat hry jako samostatné zkratky spíše než jako skutečné aplikace. Každá hra by tak měla svou vlastní stránku v App Store s individuálním popisem a recenzemi, ale všechny by uživatele přesměrovaly na aplikaci Xbox Game Pass. Není překvapením, že Apple žádost zamítl. Microsoft nakonec nabídl službu Xbox Cloud Gaming uživatelům iPhonu a iPadu prostřednictvím webového prohlížeče.