MacBooky Pro ohromují fanoušky Apple i kreativní profesionály svým výkonným čipem, mini-LED obrazovkou a mnoha porty. Stále ale existují věci, které s MacBookem Pro dělat nemůžete. Zde je pět funkcí, na které někteří uživatelé stále čekají.



1. Podpora pro 120Hz 4K displeje

Poté, co Apple odstranil port HDMI na MacBooku Pro, vrátil do svého špičkového notebooku velmi používané multimediální rozhraní. Bohužel, port HDMI, který se vrátil, není tak špičkový – je to port HDMI 2.0 namísto portu HDMI 2.1. Technologie HDMI 2.1 by umožnila používat 4K displej s obnovovací frekvencí 120 Hz. Port HDMI 2.0 na aktuálním MacBooku Pro podporuje pouze 4K displej s obnovovací frekvencí až 60 Hz. Podle společnosti Apple MacBook Pro podporuje až dva externí displeje s rozlišením až 6K při 60 Hz, zatímco MacBook Pro s čipem M1 Max podporuje až tři externí displeje s rozlišením až 6K a jeden externí displej s rozlišením až 4K.

2. Podpora pro UHS-III SD karty

Ve snaze potěšit fotografy a producenty Apple znovu přidal slot pro SD kartu, který se v MacBooku Pro nebyl od roku 2015. Co ale neuvedl je, že slot nepodporuje karty UHS-III, které nabízejí čtení a rychlostí zápisu až 624 MB/s. (To nebylo jediné zklamání: Slot pro kartu SD podporuje karty UHS-II, ale pouze do 250 MB/s přenosu dat, nikoli rychlostí 312 MB/s, kterých jsou teoreticky schopny.)

3. Ethernet Port

Existuje jednoduchý důvod, proč MacBook Pro neobsahuje Ethernet port: Standardní Ethernet port je ve skutečnosti tlustší než MacBook. Apple však čelil stejné výzvě s tenkým designem nejnovějšího 24palcového iMacu, který na rozdíl od MacBooku Pro tento port obsahuje. Apple to vyřešil tak, že přidal Ethernet port do napájecího adaptéru. Stejně tak by to mohl udělat i u MacBooku Pro.

4. Podpora 5G

Lenovo, Samsung, Acer, Dell a HP nabízejí notebooky s podporou 5G, ale žádný Mac jej v současnosti nepodporuje. Máme očekávat, že se situace v dohledné době změní? Možná ano, pokud se potvrdí zpráva z ledna 2021 od Marka Gurmana z Bloomberg. Apple podle Gurmana vyvinul vlastní modem, který se má objevit v iPhonech v roce 2023, a my doufáme, že se objeví příští rok také na MacBooku Pro.

5. Podpora Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6E nabízí funkce a možnosti Wi-Fi 6, včetně vyššího výkonu, nižší latence a rychlejších datových rychlostí, rozšířených do pásma 6 GHz. Poskytuje více vzdušného prostoru nad stávající 2,4 GHz a 5 GHz Wi-Fi, což má za následek větší šířku pásma a menší rušení pro zařízení, která podporují Wi-Fi 6E. Očekává se, že tento standart bude podporovat první AR/VR headset, který by měl být vydán koncem tohoto nebo příštího roku. Takže je teoreticky možné, že by se mohl objevit v příští generaci MacBooku Pro.