Policie hlásí, že vidí stále více důkazů o obchodech s drogami prostřednictvím aplikací, jako je Snapchat, Instagram a TikTok – a tvrdí, že to je jeden z faktorů, který stojí za prudkým nárůstem úmrtnosti z předávkování.



Emoji se používají jako kód pro různé drogy a aplikace jako Venmo a Cash App jsou nejčastěji používané k platbě. Fentanyl je silný opioidní lék proti bolesti, který se stále více používá jako droga a může být fatální, pokud je zneužit buď samostatně, nebo ve směsi s jinými drogami. Nedávno bylo oznámeno, že roste počet úmrtí v důsledku smíchání fentanylu s jinými látkami. Po katastrofálním nárůstu v roce 2020 se počet úmrtí na předávkování drogami v roce 2021 opět zvýšil na rekordní úroveň, téměř 108 000. Zpráva NY Times uvádí, že aplikace sociálních sítí jsou nyní primárním způsobem, jakým teenageři a mladí lidé nakupují nelegální drogy.

Dealeři vytvářejí profily obsahující dostatek vodítek, aby je lidé poznali, a obchody se provádějí v soukromých zprávách. Krátce poté, co Kade Webb (20) v prosinci zkolaboval a zemřel, policie odemkla jeho telefon a šla přímo do jeho aplikací sociálních sítí. Tam našli přesně to, čeho se obávali. Webb, pohodový snowboardista a skateboardista, který s blížícím se narozením svého prvního dítěte propadl sklíčenosti nad problémy s financemi způsobených pandemií, koupil Percocet, opioid na předpis, přes dealera na Snapchatu. Ukázalo se, že byl smíchán se smrtelným množstvím fentanylu. Emoji jsou jedním z klíčových vodítek používaných k signalizaci dostupnosti drog. Příspěvky vytvářejí a poté, co lidé odpoví, rychle je smažou.