Společnosti Apple, Google a Microsoft dnes oznámily plány na rozšíření podpory standardu pro přihlašování bez hesla vytvořeného aliancí FIDO Alliance a konsorciem World Wide Web Consortium (W3C), což slibuje rychlejší, jednodušší a bezpečnější proces přihlašování.



To umožní webům a aplikacím nabízet možnost úplného přihlášení bez hesla, podle oznámení. Namísto zadávání hesla se uživatelé budou přihlašovat pomocí stejné akce, kterou provádějí několikrát denně k odemykání svých zařízení, jako je Face ID na iPhonu. Nový přístup je popsán jako „radikálně bezpečnější“ ve srovnání s hesly a staršími vícefaktorovými technologiemi, jako jsou jednorázové přístupové kódy zasílané přes SMS. Apple, Google a Microsoft již podporují standardy FIDO Alliance na svých platformách, ale rozšířená podpora poskytne uživatelům dvě nové možnosti pro bezproblémovější a bezpečnější přihlašování bez hesla, jak je uvedeno v oznámení:

1. Umožněte uživatelům automatický přístup k jejich přihlašovacím údajům FIDO na mnoha jejich zařízeních, dokonce i nových, aniž by museli znovu registrovat každý účet.
2. Umožněte uživatelům používat ověřování FIDO na svém mobilním zařízení k přihlášení do aplikace nebo webové stránky na blízkém zařízení, bez ohledu na platformu nebo prohlížeč, který používají.

Očekává se, že tyto nové funkce budou dostupné na platformách Apple, Google a Microsoft v průběhu nadcházejícího roku, uvádí oznámení.