Apple souhlasil s urovnáním dlouhotrvajícího šestiletého soudního sporu, který jej obviňoval z vědomého zpomalování zařízení iPhone 4S po aktualizaci iOS 9 v roce 2015, a souhlasil s tím, že zaplatí některým majitelům ‌iPhone‌ 4S 15 dolarů.



Hromadná žaloba byla původně podána v prosinci 2015 žalobci zastupujícími skupinu zákazníků ‌iPhone‌ 4S z New Yorku a New Jersey. Žaloba obvinila Apple z nepravdivé propagace aktualizace iOS 9, ve které Apple uváděl, že poskytuje vylepšený výkon na zařízeních, která podporuje, včetně ‌iPhonu‌ 4S. Žalobci společně podali stížnost, v níž tvrdili, že uživatelé byly poškozeni, když si stáhli iOS 9 do svých zařízení iPhone 4S poté, co si přečetli nepravdivý popis nového operačního systému. Žalobci tvrdí, že Apple nepravdivě uvedl, že iOS 9 je kompatibilní s iPhone 4S a že by zlepšil nebo „vylepšil výkon“.

Místo toho, tvrdí žalobci, iOS 9 výrazně zpomalil výkon jejich zařízení. V rámci dohody Apple vyčlenil 20 milionů dolarů na odškodnění vlastníků ‌iPhone‌ 4S v New Yorku a New Jersey, kteří zaznamenali špatný výkon po aktualizaci na iOS 9. Zákazníci, kteří se domnívají, že mají nárok na odškodnění ve výši 15 dolarů, musí předložit prohlášení. Bude vytvořena webová stránka, kde budou moci zákazníci, kteří se domnívají, že mají nárok na odškodnění, odeslat formulář se svým jménem, ​​e-mailem, sériovým číslem ‌iPhone‌ 4S (pokud je to možné) a poštovní adresou.