WWDC 2022 se bude konat za měsíc. Představena zde bude macOS 13, další hlavní verze systému pro Mac, a také prvního nového operačního systému po úplném přechodu od čipů Intelu k Apple Silicon. Co všechno o tomto operačním systému tedy víme?



Kdy bude oznámen macOS 13?

macOS 13 bude oznámen na WWDC 2022. Letos se WWDC bude konat jako virtuální událost, která poběží od 6. června do 10. června. Apple uspořádá 6. června hlavní projev, aby událost odstartoval, a během této keynote očekáváme, že Apple představí macOS 13, iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 a tvOS 16. Po oznámení bude Apple několik měsíců testovat operační systém, dokud nebude na podzim vydán pro všechny uživatele, jak to společnost dělala v posledních letech. macOS 13 bude pravděpodobně dostupný v říjnu nebo listopadu.

Jak se bude jmenovat macOS 13?

macOS 13 se interně nazývá Rome, ale pro nás to moc neznamená. Během posledních let Apple pojmenoval své operační systémy Mac podle kalifornských parků. V prosinci Parker Ortolani napsal o tom, proč společnost pravděpodobně nazve macOS 13 Mammoth: „V červnu 2021 jsme informovali o tom, že Apple vlastní ochrannou známku pro „Mammoth“. Vzhledem k tomu, že Mammoth je zdánlivě poslední zbývající ochrannou známkou místa v Kalifornii, je vysoce pravděpodobné, že se tak macOS 13 bude jmenovat.“

Zařízení s podporou macOS 13

Poznámka: Toto je pouze koncept, nikoli skutečná informace.

Jak Apple dokončil svůj dvouletý přechod od Intelu k vlastním čipům, je pravděpodobné, že více počítačů Maců s čipem Intel nebude podporovat macOS 13.

  • MacBook (2015 a novější)
  • MacBook Air (začátek roku 2015 a novější)
  • MacBook Pro (začátek roku 2015 a novější)
  • Mac mini (konec roku 2014 a novější)
  • iMac (konec roku 2015 a novější)
  • iMac Pro (2017 a novější)
  • Mac Pro (konec roku 2013 a novější)
  • Mac Studio 2022

Nové funkce

macOS 13 se pravděpodobně zaměří na Macy s čipy Apple Silicon. Díky hlubší integraci mezi hardwarem a softwarem by mohl macOS 13 obsahovat přepracovaná oznámení, widgety kdekoli na domovské obrazovce a vylepšení funkce Universal Control.