V Polsku bylo otevřeno nové Apple Museum, které se může pochlubit tím, že má největší a nejúplnější sbírku na světě. Muzeum s více než 1 600 exponáty je výsledkem let odhodlání polského sběratele a architekta Jaceka Lupiny a zahrnuje 46letou historii společnosti.



Apple Museum, které se nachází v bývalé továrně na zpracování kovů ve Varšavě, má u vchodu repliku počítače Apple 1. Apple 1, vydaný v roce 1976, byl prvním osobním počítačem, který Steve Jobs a Steve Wozniak prodali. Základní deska muzejní repliky Apple 1 navíc obsahuje podpis samotného Steva Wozniaka. Cílem je ukázat, jak daleko se společnost dostala a jak moc se věci za více než čtyři desetiletí změnily. Muzeum původně začalo v jeho domě v roce 2017, ale rychle mu došel prostor, jak se sbírka rozrůstala.

Lupina uvedl: „Mým cílem je, aby návštěvníci viděli, jaký byl začátek – jak primitivní a velmi jednoduché to bylo. Pouzdro pro Apple 1 bylo vyrobeno ze dřeva! Nic takového, co máme dnes.“ I když je toho hodně co ukázat, neuvidíte všechny exponáty najednou, protože předměty se pravidelně střídají. Museum vystavuje počítače Apple, Macintosh a NeXT, stejně jako iPhony, iPody a iPady. Na stěnách jsou také staré reklamy, jako je známá kampaň „Think Different“ z roku 1997.