Výzkumníci z Mayo Clinic vytvořili algoritmus umělé inteligence, který je schopen používat jednosvodové EKG pořízené pomocí Apple Watch k identifikování pacientů, kteří mají slabou srdeční pumpu, podle údajů, které byly sdíleny tento týden na konferenci Heart Rhythm Society. 



Slabá srdeční pumpa neboli dysfunkce levé komory je problém, který postihuje dvě až tři procenta lidí na celém světě a až devět procent lidí starších 60 let. Podobně jako fibrilace síní, kterou Apple Watch dokážou detekovat, slabá srdeční pumpa nemusí mít žádné příznaky. Může však být také doprovázena příznaky, mezi které patří rychlý srdeční tep nebo dušnost. Paul Friedman, předseda oddělení kardiovaskulární medicíny na Mayo Clinic v Rochesteru v Minnesotě, řekl, že je pozoruhodné, že umělá inteligence je schopna použít EKG z Apple Watch ke zjištění stavu, protože je to normálně něco, co vyžaduje echokardiogram, CT sken nebo MRI k identifikaci.

EKG na Apple Watch je jednosvodové EKG a vyžaduje, aby uživatelé přiložili prst na digitální korunku na 30 sekund. Výsledky se nahrávají do aplikace Zdraví a lze je sdílet s lékaři. EKG je navrženo tak, aby pomohlo detekovat fibrilaci síní. Standardní EKG používá 12 elektrodových svodů, které jsou umístěny na hrudi, pažích a nohách osoby, aby monitorovaly elektrické signály srdce. Aby bylo možné použít výsledky jednosvodového EKG z Apple Watch, výzkumníci upravili stávající 12svodový algoritmus, o kterém je známo, že je schopen detekovat slabý srdeční sval. Studie vycházela z 125 610 EKG shromážděných během šesti měsíců ze 46 států a 11 zemí. Každá osoba předložila mnoho EKG a pro algoritmus byly použity nejčistší hodnoty. Několik stovek účastníků podstoupilo klinické testy k měření síly pumpy a tato data byla použita k určení, zda Apple Watch dokáže detekovat problém.