Před čtyřmi lety jsme se dozvěděli o bezpečnostních chybách Spectre a Meltdown, které se týkají zařízení macOS a iOS. Tento týden americký soudce podle agentury Reuters zamítl navrhovanou hromadnou žalobu, která obviňuje Apple z podvádění zákazníků.



V roce 2018 měly bezpečnostní chyby Meltdown a Spectre dopad na procesory ARM a Intel. Zatímco všechna zařízení macOS a iOS byla touto zranitelností ovlivněna, Apple uvedl, že nebyly známy žádné zneužití ovlivňující zákazníky. Americký okresní soudce Edward Davila ze San Jose v Kalifornii uvedl, že zákazníci nedokázali, že za svá zařízení přeplatili, protože Apple vědomě zatajil závady a poskytl bezpečnostní záplaty, které jejich zařízení výrazně zpomalily. Reuters říká, že žaloba byla podána poté, co Apple odhalil bezpečnostní chyby Meltdown a Spectre v roce 2018.

Tyto chyby by potenciálně mohly hackerům umožnit přístup k zařízením a ukrást obsah paměti. Zákazníci tvrdili, že se Apple poprvé dozvěděl o chybách v červnu 2017 a neupozornil na ně, dokud problém neoznámil New York Times. Davila žalobu zamítl a uvedl, že marketing společnosti nebyl nepravdivý nebo zavádějící. Tvrzení, že novější procesory byly rychlejší nebylo falešné, protože opravy mohly narušit výkon. Zatímco právníci žalobců se ještě nevyjádřili, Davila jim dal lhůtu do 30. června, aby žalobu stáhli.