Joanna Stern z Wall Street Journal dnes sdílela nový dokument o vývoji iPhonu před 15. výročím. Dokument obsahuje rozhovor s marketingovým šéfem Applu Gregem Joswiakem a Tonym Fadellem.



Jedna část rozhovoru se zabývá tím, jaký vliv měli Samsung a další výrobci smartphonů Android na Apple v té době a Joswiak připustil, že byli „otravní“ a obvinil je z kopírování technologie Applu. „Byli otravní, protože, jak víte, zkopírovali naši technologii. Vzali inovace, které jsme vytvořili, vytvořili jejich kopii a dali kolem toho větší obrazovku.“ Samsung vydal Galaxy S4 s 5palcovým displejem na začátku roku 2013, tedy v době, kdy měl iPhone 5 4palcový displej. Apple nakonec v roce 2014 vydal své první větší smartphony s 4,7palcovým iPhonem 6 a 5,5palcovým iPhone 6 Plus a tato zařízení se stala se jedním z nejprodávanějších iPhonů vůbec.

Apple žaloval Samsung v roce 2011 za porušení patentu, přičemž tvrdil, že Samsung zkopíroval design iPhonu s vlastní řadou smartphonů Galaxy. Samsung původně měl Apple zaplatit odškodné ve výši přibližně 1 miliardy dolarů, ale tato částka byla v následném novém soudním jednání snížena. Celý dokument lze zhlédnout na webu The Wall Street Journal a poskytuje zajímavé ohlédnutí za iPhonem v průběhu let.