Apple oznámil iOS 16 během WWDC 2022, ale existuje mnoho funkcí, které nebudou k dispozici, jakmile bude tento operační systém vydán. V dnešním článku si proto řekneme, které funkce nebudou k dispozici při vydání iOS 16.



Přepracovaná zamykací obrazovka je určitě jednou z nejlepších funkcí iOS 16, ale ne vše, co Apple předvedl na WWDC, bude k dispozici za několik měsíců. Podle společnosti tyto dvě funkce dorazí později v tomto roce:

  • Živé aktivity: Živé aktivity vám pomohou udržet si přehled o věcech, které se dějí v reálném čase, přímo z uzamčené obrazovky;
  • Živé aktivity API: Sledujte probíhající sportovní hru nebo sledujte průběh své jízdy nebo objednávky pouhým pohledem. Podívejte se na živé aktivity z vašich oblíbených aplikací třetích stran díky novému API.
  • Freeform: očekávaná aplikace iOS 16, iPadOS 16 a macOS Ventura – bude také k dispozici později v tomto roce.

S aplikací Freeform budou mít uživatelé k dispozici plátno pro vytváření nových projektů a spolupráci v reálném čase a chatování přes iMessage nebo FaceTime. Aplikace nabízí dostatek prostoru pro mnoho lidí, kteří spolu pracují při psaní nebo kreslení.

V Game Center budou také chybět funkce při vydání iOS 16, iPadOS 16 a macOS Ventura, protože tyto dvě funkce budou potřebovat trochu více času:

  • Podpora SharePlay: Hry, které využívají podporu pro více hráčů, budou podporovat SharePlay. Můžete začít hrát automaticky s přáteli při hovoru FaceTime;
  • Integrace kontaktů: Kontakty zobrazují profily vašich přátel. Klepnutím uvidíte, co hrají a jakého cíle dosáhli ve hrách.

Podpora standardu Matter bude spuštěna až někdy později v tomto roce. Matter je nový standard pro připojení chytré domácnosti, který umožní bezproblémovou spolupráci kompatibilního příslušenství na různých platformách. Matter vám umožní vybrat si z ještě kompatibilnějších doplňků pro chytrou domácnost a ovládat je pomocí aplikace Domácnost a Siri na zařízeních Apple.