Jednou z nejúžasnějších funkcí, které Apple představil s iOS 16, je funkce Živé aktivity na nové zamykací obrazovce. Přestože společnost tvrdila, že nebude k dispozici při vydání 16, ve 4. beta verzi je k dispozici rozhraní Live Activities API.



To znamená, že si jej vývojáři mohou vyzkoušet a zjistit, jak mohou funkci implementovat do svých aplikací. Apple také zveřejnil dokumentaci o tom, jak zobrazovat data na uzamčené obrazovce pomocí živých aktivit v systému iOS 16. „Živé aktivity zobrazují a aktualizují nejaktuálnější data aplikace na uzamčené obrazovce iPhonu. Lidé tak mohou na první pohled vidět informace, které je zajímají nejvíce. Chcete-li nabízet živé aktivity, přidejte kód do svého stávajícího rozšíření widgetu nebo vytvořte nové rozšíření widgetu, pokud je vaše aplikace ještě neobsahuje.“

S iOS 16 může být živá aktivita aktivní až osm hodin, pokud ji aplikace nebo uživatel výslovně neukončí. Po tomto limitu systém automaticky ukončí živou aktivitu, pokud ji neukončil uživatel nebo aplikace. V tomto stavu zůstane Živá aktivita na uzamčené obrazovce ještě další čtyři hodiny, než ji systém odstraní. Uživatel se také může rozhodnout jej odstranit. Výsledkem je, že živá aktivita zůstane na uzamčené obrazovce maximálně 12 hodin.