Evropská unie dnes definitivně schválila legislativu, která donutí technologické společnosti jako Apple přejít na USB-C port u celé řady zařízení. Evropská rada, jak je uvedeno v oficiální tiskové zprávě, dnes schválila společnou směrnici Evropského parlamentu o nabíječkách.



Směrnice byla nyní oficiálně přijata a má být zveřejněna v oficiálním věstníku Evropské unie. Vstoupí v platnost 20 dní po zveřejnění a pravidla budou platit přesně za 24 měsíců po tomto datu. USB-C jako právně nařízený „společný port“ je světově první zákon a pravděpodobně ovlivní zejména Apple, protože na mnoha svých zařízeních široce používá konektor Lightning místo USB-C. Poslanci tvrdí, že tento krok sníží elektronický odpad, řeší udržitelnost produktů a usnadní používání různých zařízení.

Bez ohledu na jejich výrobce budou muset všechny nové mobilní telefony, tablety, digitální fotoaparáty, sluchátka a headsety, ruční videoherní konzole a přenosné reproduktory, elektronické čtečky, klávesnice, myši, přenosné navigační systémy, sluchátka a notebooky, které lze dobíjet kabelem, s výkonem až 100 wattů být vybaveny portem USB-C. Výjimky budou platit pro zařízení, která jsou příliš malá na to, aby nabízela port USB-C, jako jsou chytré hodinky, sledovače zdraví a některé sportovní vybavení, ale očekává se, že se legislativa časem rozšíří i na další zařízení. Společnosti budou muset také zajistit, aby vyhrazené štítky jasně informovaly spotřebitele o vlastnostech nabíjení zařízení, která kupují.