Apple tento týden vydal iOS 16.1 a macOS Ventura. Kromě několika nových funkcí a změn obsahují také důležité bezpečnostní opravy. Jednou z nejdůležitějších oprav je chyba, která umožňovala aplikacím odposlouchávat vaše konverzace se Siri.



Chybu objevil vývojář Guilherme Rambo, který ji nahlásil společnosti Apple. Rambo vyvíjí aplikaci AirBuddy, která usnadňuje připojení AirPods, Beats a dalšího příslušenství Bluetooth k vašemu Macu. Jako takový tráví spoustu času prací s AirPods a zkoumáním toho, jak fungují. Jakákoli aplikace s přístupem k Bluetooth může nahrávat vaše konverzace pomocí Siri a zvuk při používání sluchátek AirPods nebo Beats. To se stalo, aniž by aplikace požadovala povolení k přístupu k mikrofonu a aniž by aplikace zanechala jakoukoli stopu, že poslouchá.

Jakmile Rambo objevil tuto chybu, vytvořil aplikaci, která mu umožnila otestovat, která z platforem Apple byla ovlivněna. Na iOS to stále vyžadovalo, aby uživatel poskytl aplikaci přístup pro připojení Bluetooth, ale jak zdůrazňuje Rambo, většina uživatelů by neočekávala, že poskytnutí přístupu k Bluetooth jí také umožní přístup ke konverzacím. Rambo chybu nahlásil společnosti Apple 26. srpna, odpověď obdržel 29. srpna a 24. října byly vydány aktualizace softwaru, které měly problém vyřešit.